Kadir Gecesi, yol gösterici Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin Hz. Peygamber’e (s.a.s) ilk inmeye başladığı gecedir. Kur’an’da Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlı olarak ifade edilmiştir. Müslümanlar, Kadir Gecesi akşamında günahlarından arınmak için tövbe ederken, diğer ibadetlerine yönelecek. Özellikle Kadir Gecesi’nde namaz kılma, oruç tutma, Kur’an-ı Kerim okuma, tesbih ve zikir çekme gibi ibadetler yerine getirecek. Bu gece selamet gecesi olarak bilirken şeytan bu gece kötülük yapmaya ve eziyet vermeye gücü yetmeyecek. Bu gece çakıl tanelerinden daha çok sayıda melekler yeryüzüne inerler. Peki Kadir Gecesi’nde oruç tutmanın faziletleri nelerdir? İşte, konuyla ilgili bilgiler…
KADİR GECESİ’NDE ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ
Kadir Gecesi gündüzünü oruçlu geçirmek oldukça önemlidir. Ramazan ayında hastalıkları sebebiyle oruç tutamayanlar, kendilerini zorlamayacak şekilde oruçlarını bugüne özel olarak tutabilirler. Onun için Ramazan Ayı boyunca çeşitli sebeplerle oruç tutamayanlar bugünü oruçlu geçirmek için ellerinden geleni yaparlar.
Bu gece selamet gecesidir. Şeytan bu gece kötülük yapmaya ve eziyet vermeye güç yetiremez. Bu gece çakıl tanelerinden daha çok sayıda melekler yeryüzüne inerler. Bu gece ibadet edip, gündüz oruç tutmak, gece kıyam etmek bin aydan daha hayırlıdır.
Bu mübarek gecede ayrıda bol bol zikir çekilmeli, tövbe istiğfar edilmeli, namaz borcu olanlar nafile namaz kılmalı, Resullah Efendimiz’e salavat getirilmeli ve sadaka verilmelidir.
KADİR GECESİ İBADETLERİ
* Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur”an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
* Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Kadir Gecesi namazı için niyet edildikten sonra namaz kılınmaya başlanabilir.Kadir Gecesinde kılınan namazda rekatlar ve okunan sureler şunlardır:
– 1. rekatta fatiha suresi ile 3 kadir suresi okunur.
– 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.
– 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi okunur.
– 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.
Kadir Gecesinde Müslümanlar 4 veya 12 rekat namaz kılabilmektedir. Kadir Gecesi için kılınacak namazda ilk olarak niyet edilmektedir. Niyet edildikten sonra 1. rekatta Fatiha ve3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ve 3 Kadir suresi ve son olarak 4. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi okunmaktadır.
Kadir Gecesi namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir tahiyata okunmaktadır. Selamdan sonra 11 kez ”Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailahe illahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denmektedir. Daha sonra ise 100 defa İnşirah suresi ve 100 defa da Kadir suresi okunmaktadır.
GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024