SU Verimliliği Seferberliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından dün Kocaeli’nde Sanayi-Su Buluşması etkinliği düzenlendi. Etkinlikte bakanlık birimleri, sanayiciler ve uzmanlar su tasarrufu konusunda atılacak adımları ele aldı. Etkinlik kapsamında iki bakanlık arasında “Sanayide Su Verimliliği Çalışmaları Kapsamında Yapılacak İş Birliğine Yönelik Protokol”imzalandı. Buna göre alınacak önmeler ve atılacak adımlarla sanayide su kullanımının kısa vadede yarı yarıya azaltılması hedefleniyor.
Gelişen sanayi ile birlikte yalnızca endüstriyel değil, tarımsal ve kentsel su ihtiyacının da arttığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su verimliliği sistemleri, suda kaçak oranının azaltılması, suyun yeniden kullanımı, verimliliğin artırılması, yağmur suyu hasadı ve gri su uygulamalarına yönelik çalışmaların hızlı şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Bakan Yumaklı, “Kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için hedeflerimizi ve stratejilerimizi belirledik. Sanayide hedefimiz; su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı sağlanması” dedi.
KAYNAK YÜZDE 20 AZALACAK
Bakan Yumaklı, “Konu su olunca kullanım alanlarının tamamını bir bütün olarak değerlendirmek, planlamak zorundayız. Sadece altı yıl sonra nüfusumuz yüzde 10 artarken, su kaynaklarımızın iklim değişikliği etkileriyle yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. Ülkemizde 1.313 metreküp olan yıllık kişi başı su potansiyeli, gerekli tedbirleri almazsak 2030 yılında 1000 metreküpün altına düşecek. Su verimliliği kaçınılmaz. Gerekli adımların bir an önce atılmasının elzem olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
152 SEKTÖREL REHBER
Endüstriyel Su Verimliliği Eylem Planı ile 152 adet sektörel su verimliliği rehberi hazırladıklarını anlatan Bakan Yumaklı, “Rehberlerde yer alan su verimliliği tekniklerinin uygulanması halinde; tekstil ve giyim sektöründe ortalama yüzde 50, kimya, petrokimya, eczacılık sektöründe ortalama yüzde 37, gıda ve içecek sektöründe ortalama yüzde 48, ana metal sanayi ve fabrikasyon metal ürünlerinde ortalama yüzde 52, ağaç ve ağaç ürünleri imalatında ortalama yüzde 47, deri ve deri ürünleri sektöründe ortalama yüzde 43 daha az su kullanabileceğimizi belirledik” ifadelerini kullandı.
İşbirliği anlaşmasının imza töreni, iki bakanlığın üst düzey katılımıyla Bursa’da gerçekleşti.
‘YENİ BİR SU KANUNUNA İHTİYAÇ VAR’
BURSA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da su konusunda acil önlemleri bugünden itibaren almak gerektiğini söyledi. Burkay, “Bir damla suya muhtaç olacağımız günleri düşündüğümüzde kaynakların giderek azalması da oldukça riskli. Türkiye’de su maalesef sınırsız bir kaynak gibi görülüyor. Yakın gelecekte su kıtlığı çeken ülkeler arasına girebiliriz. Tarımda ciddi bir su kıtlığı var. Yeraltı sularını kaybediyoruz. Yeni bir su kanununa ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN TEMEL BİLEŞENİ
ETKİNLİKTE konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, “Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemiz maalesef iklim krizinden en fazla etkilenen ülkelerden biri. İklim değişikliği ülkemizde su varlığının yüzde 25’e varan oranlarda azalabileceğini göstermekte. Türkiye su stresi yaşayan ülkeler arasında. Suyun verimli ve etkin kullanımı ülkemizde başarılı bir yeşil dönüşüm politikasının temel bileşenidir. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımının sağlanması” dedi.
VERİMLİLİĞİ ARTTIRACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan “Sanayide Su Verimliliği Çalışmaları Kapsamında Yapılacak İş Birliğine Yönelik Protokol” ile iki bakanlığın sanayide su verimliliği uygulamalarına yönelik işbirliğini güçlendirdiğini belirten Bakan Kacır, “Protokol kapsamında, sanayide su verimliliğini artıracak mevzuat, farkındalık ve destek mekanizmaları çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Nasıl ki Millî Teknoloji Hamlesi’yle toplumsal bir seferberliği sağladıysak; ülkemizin yeşil dönüşümünde de aynı seferberlik ruhunu harekete geçiriyoruz. Bu dönüşümü, geleceğin Türkiye’sini inşa etmek, gençlerimize, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına yapıyoruz” diye konuştu.
GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024