Teravih namazı kılınışı ve saat kaçta olduğu Kadir Gecesi vesilesiyle merak ediliyor. 1000 aydan daha hayırlı olduğu ifade edilen Kadir Gecesi bu yıl 5 Nisan Cuma’yı 6 Mart Cumartesi’ye bağlayan gece kutlanıyor. 5 Nisan teravih namazı saatleri de bu sebeple araştırılıyor. Binlerce Müslüman, Kadir Gecesi’ni fırsat bilip ibadete yöneliyor. Bu değerli günde yapılan ibadete çok daha fazla sevap yazıldığı biliniyor. Kadir Gecesi’ni ibadetle geçiren kişiler oruç tutuyor, namaz kılıyor, kuran okuyor ve tefekkür ediyor. Peki, Evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekattır, nasıl kılınır? İşte 5 Nisan teravih namazı vakitleri!
5 NİSAN TERAVİH NAMAZI VAKTİ BUGÜN SAAT KAÇTA?
5 Nisan Cuma akşamı teravih namazının saat kaçta kılınacağı Diyanet imsakiyesi ile belli oldu. Buna göre bu akşam teravih namazı İstanbul’da saat 21.03’te kılınacak. İşte diğer illerin teravih vakitleri;
İstanbul teravih vakti 5 Nisan 2024 – 21.03
Ankara teravih vakti 5 Nisan 2024 – 20.45
İzmir teravih vakti 5 Nisan 2024 – 21.04
TÜM İLLERİN VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN
TERAVİH NAMAZI CAMİDE CEMAATLE NASIL KILINIR?
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre teravih namazı cemaatle şöyle kılınır:
Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.
İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.
İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta “Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”’nin okunması güzel olur.
Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir. Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın akabinde vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.
TERAVİH NAMAZI KAÇ REKATIR?
Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).
EVDE TERAVİH NAMAZI KILINIR MI?
Teravih namazı cuma namazı gibi cemaatle kılınması gereken bir namaz değildir. Dileyenler teravih namazını evde de kılabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına tek tek kılabilecekleri gibi içlerinden Kur’an-ı Kerim’i en iyi okuyanı ve namazla ilgili hükümleri en iyi bileni, diğerlerine imam olarak cemaatle de kılabilirler.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
Teravih namazı camide imama uyarak kılınacaksa euzu besmele çekerek “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya uydum imama” denilir.
Ferdi olarak kılınacaksa “Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya” denilir.
1. Rekat
1. Eller kulak hizasına kaldırılır, Allahuekber diyerek namaza başlanır.
2. Gizlice Sübhaneke duası okunur.
3. Euzu Besmele çekilir.
4. Fatiha Suresi okunur.
5. Zammı Sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.
6. Allahuekber diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.
7. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Lekel Hamd denilir.
8. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
9. İki defa secde yaptıktan sonra ‘Allahuekber’ denilerek ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat
10. Ayağa kalkıldığında Besmele ve Fatiha suresi okunur.
11. Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur.
12. ‘Allahukber’ diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Azim denilir.
13. Semiallahu Limen Hamideh denilerek rükudan kalkılır ve Rabbena Leke’l-Hamd denilir.
14. Tekrar Allahuekber denilerek secdeye gidilir, üç defa Sübhane Rabbiye’l-Âlâ denilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
15. Oturulduğunda; Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah diyerek önce sağa sonra sola selam verilir.
16. Eğer dört rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda Ettehiyyatü ve Salli, Barik duaları okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.
3 ve 4. Rekat
Kalan iki rekat, aynı ilk iki rekat gibi kılınır. Ettehiyyatü ve Salli, Barik dualarınsan sonra önce sağa sonra sola “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diye selam verilir.
GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024GÜNDEM
13 Aralık 2024